De dorpskern van Wezembeek-Oppem met het gemeentehuis, de gebouwen van basisschool ‘De Letterbijter’ en de openbare bibliotheek was behoorlijk verouderd. Na grondig onderzoek bleek zelfs een renovatie financieel en ecologisch geen haalbare keuze. Daarom koos de gemeente nu voor de aanleg van een geheel nieuwe dorpskern rond het huidige gemeentehuis. Het doel: een levendig centrum ontwikkelen met een moderne dienstverlening en dit in een open, groene omgeving. Al snel bleek een Publiek Private Samenwerking hiervoor de beste formule.
Een moderne dorpskern verenigt publieke functies met ruimte voor private en commerciële impulsen. De Publiek Private Samenwerking (met onder meer het gemeentebestuur, Van Roey Vastgoed, Van Roey, Architon en IFTech) moest het Nieuwe Administratieve Centrum (NAC), de nieuwe school en bibliotheek, een openbaar park, nieuwe woningen, horeca- en handelszaken mooi én functioneel samenbrengen op één locatie.
Deze gebouwen, vaak met publieke bestemming, moeten natuurlijk ruimtes worden waar leef-, woon- en/of werkkwaliteit centraal staan. Daarom kregen functionaliteit, natuurlijke lichtinval en eigentijds design meer dan gemiddelde aandacht.
Rondom het centrale binnenplein verrees zo een gloednieuwe dorpskern met onder andere ook een nieuw gemeentelijk archief, een bibliotheek en moderne sportzaal. Ook over de mobiliteit en bereikbaarheid werd grondig nagedacht. Een ondergrondse parking biedt alvast voldoende parkeermogelijkheid in het dorpscentrum.
De PPS (of Publiek Private Samenwerking) ontstond uiteraard niet lukraak, maar op basis van helder geformuleerde criteria. De private partijen werden gekozen na een wedstrijdformule waarbij, naast het kostenplaatje en de timing, vooral architectuur en duurzaamheid bepalend waren. Van Roey en haar team van architecten en studiebureaus kwamen over de volledige lijn als beste private partij uit de bus. Architon zal de indrukwekkende gevelpanelen en de terrassen plaatsen waarmee de gebouwen een strakke en klassevolle uitstraling krijgen. IFTech staat in voor de geothermische energiecentrale die het publieke gedeelte zal verwarmen en koelen. Het gehele proces wordt gecoördineerd door projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed.
De focus op duurzaamheid vertaalt zich ook in de keuze voor energiezuinige ledverlichting in alle gebouwen. Bovendien komen er zonnepanelen op alle daken van het NAC, de bibliotheek en de school. Dankzij deze maatregelen, haalt het NAC het label BREEAM Excellent, een internationale beoordeling van nieuwbouwprojecten.
Rond de publieke gebouwen worden drie openbare parken aangelegd die samen één doorlopende groene ruimte vormen. Er komen ook zes woongebouwen, samen goed voor 107 appartementen, als antwoord op de vraag naar extra hedendaagse woningen in de buurt. Vijf van die woongebouwen, met ruimte voor 78 appartementen, staan temidden van het groen, rondom het grootste van de drie parken. Het zesde woongebouw, aan de Louis Marcelisstraat, telt 29 appartementen. Op het gelijkvloers komen er kleinschalige handelszaken. Het historisch waardevolle gemeentehuis krijgt een invulling als horecazaak. Een overdekte parkeergarage zal toegang geven tot alle publieke gebouwen en woningen. Zo blijft de volledige nieuwe kern bovengronds autoluw.
De vernieuwde site wordt het kloppend hart van de gemeente Wezembeek-Oppem. In 2021 werd het NAC, de bibliotheek en ‘De Letterbijter’ opgeleverd. Er komt een gefaseerde oplevering van het park en de woongebouwen. Het volledige project wordt afgerond in 2023.