Het Laar project in Geel is een toonbeeld van duurzame energie in de praktijk. Met een Koude-Warmte-Opslag (KWO) en geothermische energie-installatie haalt IFTech hier energie uit de bodemom woningen zowel te verwarmen in de winter als te koelen in de zomer. Dit resulteert in eenvermindering van de CO2-uitstoot tot wel 70% per jaar, terwijl het comfortniveau voor bewoners wordt verhoogd én de energiekosten drastisch dalen.
Het Laar omvat een Koude-Warmte-Opslag (KWO) die een neutraal net voedt waarop 55 woningenzijn aangesloten, alsook een geothermische energiecentrale die verwarming en koeling levert aan 45appartementen. Deze systemen dragen bij aan de duurzame energievoorziening voor de hele buurt,waardoor het hele project een significante rol speelt in het verminderen van de CO2-uitstoot en hetverlagen van energiekosten.
Door geothermische energieopslag te integreren met een neutraal thermisch energienet op lagetemperatuur, wordt niet alleen verwarming en koeling mogelijk zonder gebruik van fossielebrandstoffen, maar wordt ook een optimaal binnenklimaat gecreëerd. Elk gezin profiteert van eenhoger comfortniveau, betaalt minder per maand en draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.
De innovatieve technologie van dit 5e generatie warmtenet verdient bijzondere aandacht. Invergelijking met eerdere generaties biedt deze technologie aanzienlijke voordelen. Waar eerderegeneraties voornamelijk restwarmte of dieptegeothermie gebruikten, werkt de 5e generatie metlagere temperaturen. Dit resulteert in beperkte transportverliezen, de mogelijkheid tot passievekoeling en een toekomstgerichte koppelbaarheid. Bovendien haalt het warmtenet op een diepte vanslechts 90 meter al voldoende koude of warmte uit de bodem, wat op zich best indrukwekkend is.Het warmtenet is operationeel sinds eind 2023 en de eerste bewoners trokken ondertussen al in hunwoningen.
Het Laar toont aan hoe groene energie ook de norm kan worden in stedelijke ontwikkelingen. Doorfossielvrije woonbuurten te realiseren, draagt het project bij tot de aanpak van zowel het klimaat- alshet energieprobleem, zonder dat gezinnen hoeven in te boeten aan comfort. Met steun van lokaleoverheden en innovatieve groene energiemaatregelen wordt duurzaam wonen hier praktisch enbetaalbaar.