Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blairon, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)Sint Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)Mariaziekenhuis, Overpelt (België)Grosvenor Hill, Londen (VK)Stonehenge bezoekerscentrum (VK)Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blairon, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)Sint Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)Mariaziekenhuis, Overpelt (België)Grosvenor Hill, Londen (VK)Stonehenge bezoekerscentrum (VK)Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blairon, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)
HomePartnersContacteer ons

Projecten

Referentie-projecten, waarbij aquifer­opslag of bodem­warmte­wisselaar­opslag is toegepast, zijn ondermeer:

AGC Louvain-La-Neuve

IFTECH has been chosen as the design and built partner for a zero enery building in Louvain La Neuve.

The goal of AGC was to build a zero energy building. All the energy needed in the office building must be raised by or in the building itself. The key to do so was a smart design to minimize the energy demand for lighting, heating and cooling, and to optimize the energy production. IFTech was chosen by general contractor Van Roey to design and build the thermal energy production center of AGC. IFTech installed the boreholes, the heat pump, dry cooler and heat pump skid, till the connection to the warm and cold collectors of the building. All the components are controlled by the software developed by IFTECH.

Technical details:
- Plant room dimensions: 4,0 x 6,6 m
- Boreholes: 3150 m
- Heat pump: 300 kW cooling/200 kW heating
- Dry cooler: 240 kW direct cooling
- Simultaneous heating and cooling
- Commissioning date: october 2013

ATES at the headquarters of the Van Roey Group

100 % natural cooling

Location: Rijkevorsel – Belgium
Client: Groep Van Roey
Consultancy: Boydens
Type of installation: ATES (Aquifer Thermal Energy Storage)
Commissioning: June 2015
Heating: 100 kW
Cooling: 180 kW
Max. flow: 36 m3/h
Description:
The Van Roey Group is a leading Flemish construction concern. For the heating and cooling of their new headquarters Van Roey choose for an Aquifer Thermal Energy Storage (ATES) system combined with concrete core activation. IFTECH installed the complete ATES-system and heat pump. The total heat and cold production is managed by a standardized controller, which integrates groundwater system and heat pump in one system. The heat pump is selected on a COP of above 5.5 and the cooling is for 100% natural. This will result for a very low energy cost during exploitation. Van Roey chooses for a carbon neutral future.

Warm well in the headquarters' backyardIFTECH plant roomHeat Pump Skid
Warm well in the headquarters' backyardIFTECH plant roomHeat Pump Skid

Campus Blairon, Turnhout (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling en verwarming kantorencampus.

Campus Blairon is de diensten- en technologiezone voor de regio Turnhout en omvat o.a. het stadskantoor van Turnhout, een campus van de Hogeschool van Antwerpen en een seminariecentrum. Voor een deel van het renovatieproject wordt de koeling geleverd door een koude-warmteopslag. De koude wordt in de winter ingevangen met behulp van luchtbatterijen die gelijktijdig instaan voor de voorverwarming van de buitenlucht. In de zomer wordt de in de koudebron opgeslagen koude gebruikt om de warme buitenlucht te koelen.

Vermogen: 600 kW
In bedrijf sinds 2002

Ortofoto
Ortofoto

Drake Landing Solar Community, Okotoks (Canada)

Bodemwarmtewisselaar opslag

In dit project worden ´s winters 52 woningen verwarmd met in de bodem opgeslagen zonnewarmte.

In de zomer wordt middels zonnepanelen warmte gegenereerd voor opslag in de bodem middels een gesloten bodemwarmtewisselaar. De zonnepanelen zijn geïnstaleerd op de garagedaken van de woningen en via een distributiesysteem verbonden met een energiecentrale met korte termijn opslag in buffertanks. In de zomermaanden wordt het warme water vanuit deze buffertanks naar de bodemwarmtewisselaar geleid voor de opslag van de zonnewarmte in de omringende bodem. In de wintermaanden wordt de stromingsrichting in de bodemwarmtewisselaar omgedraaid en levert de bodem, via de buffertanks en een distributie-netwerk warmte aan de aangesloten woningen.

Gegevens bodemwarmtewisselaar:
- Aantal boringen: 144
- Boordiepte: 35 m
- Opslagtemperatuur: max. 80 ºC

Meer informatie over dit project, dat sedert 2007 in bedrijf is, is te vinden op de website: www.dlsc.ca

Zonnepanelen op garagedakenBovenaanzicht bodemwarmtewisselaarAanleg bodemwarmtewisselaar
Zonnepanelen op garagedakenBovenaanzicht bodemwarmtewisselaarAanleg bodemwarmtewisselaar

Duurzame verwarming en koeling voor WZC Hoevezavel

OCMW Lommel kiest voor KWO

Bouwheer: OCMW Lommel
Opdrachtgever: Cofely Axima
Studiebureau: RCR
Aantal bronnen: 2 koude en 2 warme
Vermogen verwarming: 200 kW
Vermogen koeling: 250 kW
Opstart: juni 2015

Het OCMW opent een nieuw Woonzorgcentrum 'Hoevezavel' aan de Jan Davidlaan in Lommel. Voor dit nieuwe woonzorgcentrum, dat plaats biedt aan 210 personen, kiest men voor de combinatie van comfort en duurzaamheid. Voor de productie van verwarming en koeling resulteert dit in de keuze voor koude-warmteopslag (KWO). Voor deze installatie werd gekozen voor het Design-Build-Maintain concept, met resultaatsgarantie. Deze garantie heeft betrekking op het energierendement van de installatie. Het bestek voorziet in boeteclausules indien de beloofde presataties niet gehaald worden. IFTECH levert zowel de KWO-installatie als warmtepomp. Beiden worden gestuurd vanuit de IFTECH-HPS (Heat Pump Skid), een gestandaardiseerd systeem dat garant staat voor een optimale levering van koude en warmte. Het volledige energie productie centrum wordt vanop afstand opgevolgd en bijgestuurd, zodat op elk moment een optimaal energetisch rendement verkregen wordt.

Eén van de vier bronkamers van het KWO-systeemDe IFTECH-HPS, het hart van de installatieTechnische ruimte
Eén van de vier bronkamers van het KWO-systeemDe IFTECH-HPS, het hart van de installatieTechnische ruimte

ETAP Malle

Uitbreiding van bestaande KWO met warmtepomp

Een van de eerste KWO ontwerpen van IFTECH was deze van ETAP te Malle. Deze producent van energie efficiënte verlichting heeft in 2013 haar kantoorruimte in Malle stevig uitgebreid. De bestaande KWO installatie werd gebuikt om passief te koelen, het laden van koude in de ondergrond gebeurde tot nu via de luchtbatterijen. Het passief koelvermogen van de KWO bedroeg 700 kW en zou ook voor de geplande uitbreiding nog voldoen om te koelen, maar de laadcapaciteit volstond niet langer, hetgeen als gevolg zou hebben dat de bodem langzaam zou opwarmen totdat er geen koelcapaciteit meer ter beschikking zou zijn. IFTECH heeft voorgesteld om een warmtepomp in de KWO installatie in te passen. Deze warmtepomp zal tijdens de winter een groot aandeel van de verwarming voorzien, en als groot voordeel hebben dat veel geassocieerde koude wordt geproduceerd aan de verdamper van de warmtepomp. Deze koude wordt opgeslagen in de koude bron, en zal in de zomer periode gebruikt worden om passief te koelen. De totale installatie werd ontworpen zodanig dat er in de toekomst ook gelijktijdige verwarming en koeling kan geleverd worden.

Verwarmingsvermogen warmtepomp: 400 kW

ETAP Verlichting, Malle (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling bedrijf en toonzaal

ETAP verlichting te Malle heeft een “lichtpaviljoen” gebouwd dat in de eerste plaats bedoeld is om hun expertise met betrekking tot veiligheidsverlichting, verlichtingstechniek en verlichtingstoepassingen, met moderne middelen uit te bouwen en te tonen aan de klanten. Het nieuw gebouwde paviljoen wordt geïntegreerd in het bestaande gebouw dat hierdoor uitgebreid wordt met circa 3.000 m² vloeroppervlakte (van 3.000 naar 6.000 m²). Voor de koeling van de ruimtes wordt gebruik gemaakt van een seizoenmatige koude-warmteopslagsysteem. Hierbij wordt in de winter koude in de bodem opgeslagen door koude buitenlucht over een koelbatterij van een luchtbehandelingskast te laten stromen. Het warme water uit de warme bron wordt door deze koelbatterij gestuurd waardoor de binnengetrokken buitenlucht op zal warmen en het afgekoelde (koude) water in de koude bron wordt geïnjecteerd. In de zomer wordt deze opgeslagen koude gebruikt om de warme buitenlucht te koelen. De volledige koudevraag wordt gedekt door KWO.

Koelvermogen: 700 kW
In bedrijf sinds 2000

Ortofoto © AGIV
Ortofoto © AGIV

Grosvenor Hill, Londen (VK)

Nieuw kantoorgebouw

400kW ATES systeem voor koeling en verwarming

This four-storey office building is a 20,000 sq ft redevelopment project located in central London within the Mayfair Conservation Area. ATES is just one in a number of environmental initiatives incorporated within the building, leading to the development being awarded a BREEAM rating of Excellent.

- 400kW Cooling & Heating ATES system
- Peak groundwater flow rate: 45m3/hr per well
- 2 wells

Operational since April 2012.

Grosvenor HillGrovesnor Hill Skid Design
Grosvenor HillGrovesnor Hill Skid Design

Hospital de Mollet, Barcelona (Spanje)

Bodemwarmtewisselaar opslag met warmtepompen

Voor de verwarming en koeling van het nieuwe ziekenhuis in Mollet del Vallès (nabij Barcelona) wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en een bodemwarmtewisselaar voor koude/warmte opslag in de bodem

Het ziekenhuis heeft 160 bedden en een verzorgingsgebied van 150.000 inwoners. De boringen voor de installatie van de bodemwarmtewisselaar zijn uitgevoerd in 2007, vóór de bouw van het ziekenhuis en bevinden zich onder het gebouw.

Gegevens bodemwarmtewisselaar:
- Aantal boringen: 144
- Boordiepte: 145 m

In het project zijn twee door IFTech ontwikkelde HPS (Heat Pump Skids) toegepast. De HPS is een geprefabriceerd en gestandardiseerd product voor bodemgekoppelde warmtepompen en ondergrondse energieopslagsystemen.

Vermogen bodemwarmtewisselaar opslag met warmtepompen:
- Koude vermogen: 1.000 kW
- Verwarmingsvermogen: 1.200 kW

Het systeem is in gebruik sinds augustus 2010

Hospital de MolletHeat Pump Skid (HPS)Warmtepomp in technische ruimte
Hospital de MolletHeat Pump Skid (HPS)Warmtepomp in technische ruimte

KBC Hoofdkantoor, Leuven

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van klimaatregeling kantoren

Eén van de hoofdkantoren van de KBC-bank is gelegen te Leuven nabij de autosnelweg E314. In de jaren 1994-1995-1996 is gebleken dat de bestaande koelinfrastructuur (koelinstallatie - vijver) onvoldoende was om aan de koelvraag te voldoen. 's Zomers kon de warmte toegevoegd aan het vijverwater (door de condensors van de koelmachines) onvoldoende op natuurlijke weg afgevoerd worden waardoor de vijverwatertemperatuur steeg tot boven de ontwerptemperatuur van de installatie. Om dit probleem op te lossen heeft KBC besloten om over te gaan tot de integratie van een koude-warmteopslagsysteem in de bestaande klimaatregelingsinstallatie. Het systeem bestaat uit 2 koude en 2 warme bronnen met voor elke bron een maximaal debiet van 50 m³/h.

Koelvermogen: 1000 kW
In bedrijf sinds 1996

Ortofoto © AGIV
Ortofoto © AGIV

Metro Pacífico, Madrid (Spanje)

Bodemgekoppelde warmtepomp - bodemwarmtewisselaar

In het metro-station Pacífico worden perrons, ondergrondse kantoren en winkels geklimatiseerd middels bodemgekoppelde warmtepompen

Voor de installatie van de bodemwarmtewisselaar zijn boringen uitgevoerd in een ondergrondse ruimte van het Metro station.

Gegevens bodemwarmtewisselaar:
- Aantal boringen: 32
- Diepte boringen: 145 m

Op de bodemwarmtewisselaar zijn 3 warmtepompen aangesloten met een totaal koelvermogen van 120 kW

De bodemwarmtewisselaar wordt ´s winters geregeneerd door afvoer van warmte (= laden van koude) middels een TSA naar fancoils op de platforms (direct heating).

Het systeem is in gebruik sinds augustus 2009 en is in mei 2010 verkozen tot de beste geothemische installatie in de Autonomo Regio Madrid.

BoorinstallatieCollector in technische ruimte
BoorinstallatieCollector in technische ruimte

National Maritime Museum (NMM), Greenwich, London (UK)

Aquiferopslag

In de nieuwe zuidvleugel van NMM wordt de koeling en verwarming (deels) geleverd door een aquiferopslag systeem

Het grondwatersysteem bestaat uit 2 bronnen (1 doublet) met een onderlinge afstand van circa 175 m. De opslagaquifer is de London Chalk.

In het project is een door IFTech ontwikkelde HPS (Heat Pump Skid) toegepast. De HPS is een geprefabriceerd en gestandardiseerd product voor bodemgekoppelde warmtepompen en ondergrondse energieopslagsystemen.

Kentallen aquiferopslag systeem (met warmtepomp):
- Koude vermogen: 350 kW
- Verwarmingsvermogen: 300 kW

Het systeem is momenteel in fase van constructie en zal begin 2011in gebruik worden genomen.

Boren van één van de bronnenNew South West Wing NMM
Boren van één van de bronnenNew South West Wing NMM

Nieuw TLC gebouw bij OPZ in Geel

Voor de koeling en verwarming van het nieuwe TLC gebouw bij OPZ in Geel bleek KWO opnieuw de juiste keuze. OPZ, reeds ervaring met KWO installaties bij 2 andere gebouwen, verkoos om met IFTECH samen te werken voor het ontwerp en de bouw van de KWO installatie. Na het uitvoeren van geothermische simulaties kon de juiste locatie van de 2 nieuwe bronnen worden bepaald, zonder dat deze nieuwe KWO een nadelige invloed zou uitoefenen of ervaren van de 2 overige opslagsystemen.

Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis, Geel (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling ziekenhuis

Het OPZ te Geel is een open en geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum, waar elke mens in psychische nood terecht kan. Voor de koeling van het nieuwbouw dienstencentrum opteerde de instelling voor koudeproductie met behulp van koude-warmteopslag. De koude wordt geproduceerd door een natte koeltoren en aan het gebouw afgeleverd met behulp van luchtgroepen.

Koelvermogen: 1150 kW
In bedrijf sinds 2003

Bronuitbouw
Bronuitbouw

RVT Sint Petrus, Turnhout (België)

IFTECH provides a standardized installation

NUMBERS:
Primary energy saving: 50.000m3 gas/year
Pay back time: 6,8 years
Saving on CO2 production: 90 tons/year
Location: Turnhout – Belgium
Client: Hooyberghs
Consultancy: Boydens
Type of installation: ATES (Aquifer Thermal Energy Storage)
Heating: 698 kW
Cooling: 698 kW
Max. flow: 75 m3/h

Description:
The nursing home is situated in the centre of Turnhout in Belgium, and is owned by the OCMW (public social welfare). The home can accommodate up to 168 people. IFTECH provides a standardized installation, where the
groundwater system, the hydraulic unit and controller are fully integrated. Apart from a proper operation, we guarantee the energy performance of the installation. With more than 10 years experience, IFTECH is regarded as a reliable partner for the implementation of this project.

Commissioning: February 2012

Sint Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)

Aquiferopslag

In het St. Elizabeth Ziekenhuis in Turnhout wordt de koeling en verwarming deels geleverd door een aquiferopslag systeem.

Voor het renovatieproject van het Sint-Elizabeth Ziekenhuis te Turnhout is geopteerd om de koudeproductie deels uit te voeren met koude-warmteopslag. De koude wordt aangemaakt met behulp van de luchtbatterijen en opgeslagen in de koudebron. De KWO staat bijgevolg ook in voor de voorverwarming van de koude buitenlucht in de winter. De afgifte van de opgeslagen koude in de zomer gebeurt eveneens via de koelbatterijen van de luchtgroepen. Naargelang het renovatieproject vordert kan de capaciteit van de KWO-installatie verdubbeld worden.
Het grondwatersysteem bestaat uit twee bronnen (één warme bron en één koude bron). Het maximaal grondwaterdebiet is 85 m3/h.

Kentallen aquiferopslag systeem (met warmtepompen):
- Koude vermogen: 1350 kW
- Verwarmingsvermogen: 600 kW

Het systeem is in gebruik sinds 2005.

Sint-Elizabeth Ziekenhuis te TurnhoutWarmtepompen in technische ruimteOrtofoto © AGIV
Sint-Elizabeth Ziekenhuis te TurnhoutWarmtepompen in technische ruimteOrtofoto © AGIV

Stonehenge bezoekerscentrum (VK)

Nieuw bezoekerscentrum voor Stonehenge

Boreholes to be used for heating & cooling system as well as potable water supply.

Borehole heating & cooling is proposed to be used in the new environmentally sensitive visitor centre 1.5miles away at Airman’s Corner.

- Drilled and tested 4 wells for heating & cooling system and potable water supply
- Peak groundwater flow rate: 60m3/hr per well

WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)

IFTech nv provides a standardized installation.

Location: Hoogstraten – Belgium
Client: Hooyberghs
Consultancy: Botec
Type of installation: ATES (Aquifer Thermal Energy Storage)
Heating: 214 kW
Cooling: 525 kW
Max. flow: 60 m3/h
Description:
The nursing home is situated in the centre of
Hoogstraten in Belgium, and is owned by the OCMW (public social welfare). The home can accommodate up to 123 people, and consists of 3 open and 2 nursing departments. IFTech nv provides a standardized installation, where the
groundwater system, the hydraulic unit and controller are fully integrated. Apart from a proper operation, we guarantee the energy performance of the installation. With 10 years experience, IFTECH is regarded as a reliable partner for the implementation of this project.
Commissioning: February 2012

AGC Louvain-La-NeuveAGC Louvain-La-Neuve

IFTECH has been chosen as the design and built partner for a zero enery building in Louvain La Neuve.

ATES at the headquarters of the Van Roey GroupATES at the headquarters of the Van Roey Group

100 % natural cooling

Campus Blairon, Turnhout (België)Campus Blairon, Turnhout (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling en verwarming kantorencampus.

Drake Landing Solar Community, Okotoks (Canada)Drake Landing Solar Community, Okotoks (Canada)

Bodemwarmtewisselaar opslag

In dit project worden ´s winters 52 woningen verwarmd met in de bodem opgeslagen zonnewarmte.

Duurzame verwarming en koeling voor WZC HoevezavelDuurzame verwarming en koeling voor WZC Hoevezavel

OCMW Lommel kiest voor KWO

ETAP MalleETAP Malle

Uitbreiding van bestaande KWO met warmtepomp

ETAP Verlichting, Malle (België)ETAP Verlichting, Malle (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling bedrijf en toonzaal

Grosvenor Hill, Londen (VK)Grosvenor Hill, Londen (VK)

Nieuw kantoorgebouw

400kW ATES systeem voor koeling en verwarming

Hospital de Mollet, Barcelona (Spanje)Hospital de Mollet, Barcelona (Spanje)

Bodemwarmtewisselaar opslag met warmtepompen

Voor de verwarming en koeling van het nieuwe ziekenhuis in Mollet del Vallès (nabij Barcelona) wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en een bodemwarmtewisselaar voor koude/warmte opslag in de bodem

KBC Hoofdkantoor, LeuvenKBC Hoofdkantoor, Leuven

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van klimaatregeling kantoren

Metro Pacífico, Madrid (Spanje)Metro Pacífico, Madrid (Spanje)

Bodemgekoppelde warmtepomp - bodemwarmtewisselaar

In het metro-station Pacífico worden perrons, ondergrondse kantoren en winkels geklimatiseerd middels bodemgekoppelde warmtepompen

National Maritime Museum (NMM), Greenwich, London (UK)National Maritime Museum (NMM), Greenwich, London (UK)

Aquiferopslag

In de nieuwe zuidvleugel van NMM wordt de koeling en verwarming (deels) geleverd door een aquiferopslag systeem

Nieuw TLC gebouw bij OPZ in GeelNieuw TLC gebouw bij OPZ in Geel

Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis, Geel (België)Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis, Geel (België)

Seizoenmatige koude-/warmteopslag ten behoeve van koeling ziekenhuis

RVT Sint Petrus, Turnhout (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)

IFTECH provides a standardized installation

Sint Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)Sint Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)

Aquiferopslag

In het St. Elizabeth Ziekenhuis in Turnhout wordt de koeling en verwarming deels geleverd door een aquiferopslag systeem.

Stonehenge bezoekerscentrum (VK)Stonehenge bezoekerscentrum (VK)

Nieuw bezoekerscentrum voor Stonehenge

Boreholes to be used for heating & cooling system as well as potable water supply.

WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)

IFTech nv provides a standardized installation.

Home

Geothermie

Diensten

Producten

Projecten Nieuws Vacatures Algemene voorwaarden