Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blarion, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)St Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)Mariaziekenhuis, Overpelt (België)Grosvenor Hill, Londen (VK)Stonehenge bezoekerscentrum (VK)Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blarion, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)St Elizabeth Ziekenhuis, Turnhout (België)Mariaziekenhuis, Overpelt (België)Grosvenor Hill, Londen (VK)Stonehenge bezoekerscentrum (VK)Algemeen Ziekenhuis KLINA, Brasschaat (België)Campus Blarion, Turnhout (België)WCZ O.L.V. der 7 Weeën, Hoogstraten (België)RVT Sint Petrus, Turnhout (België)
HomePartnersContacteer ons

Haalbaarheidsstudies

Het aanwenden van geothermie in een bouwproject wordt vooraf gegaan door een haalbaarheidsstudie. Een haalbaarheidsstudie heeft als doelstelling om zowel de technische als economische haalbaarheid van bodemenergieopslag voor een welbepaald bouwproject te onderzoeken. De haalbaarheid wordt beïnvloed door zowel de gebouweigenschappen als door de lokale hydro geologische eigenschappen. IFTech heeft net al deze expertise aan boord om de haalbaarheid van een geothermisch project te definiëren. Net doordat we binnen IFTech over deze expertise beschikken zijn we ook in staat om prestatiegaranties af te sluiten voor het gehele project.

In de haalbaarheidsstudie wordt er in eerste instantie gekeken naar de energetische eigenschappen van het gebouw. We vragen dat de gegevens over de energievraag van het gebouw ons worden toegeleverd door de bouwheer of de ontwerper van het gebouw, daar zij het best geplaatst zijn om de energievraag te bepalen. Belangrijk hierin zijn de noodzakelijke vermogens en de temperatuurniveaus voor de koeling en verwarming van het project. Een goede manier om alle nodige energetische informatie van een gebouw te bundelen is in een zogenaamde vermogenduurcurve.

Diagram uit een haalbaarheidsstudie
Figuur: Diagram uit een haalbaarheidsstudie.

De lokale hydro geologische eigenschappen bepalen de manier waarop een geothermische installatie zal ontworpen worden. IFTech heeft tal van instrumenten ter beschikking om de nodige kennis over de lokale ondergrond te bepalen. Deze kennis kan verzameld worden op basis van openbare en eigen databanken, of  op basis van lokale proefboringen en thermal response testen.

Essentieel in het bepalen van de haalbaarheid van een geothermisch project is de vertaalslag te maken van de hydro geologische eigenschappen van de bodem naar de energie opslagcapaciteiten van de ondergrond. IFTech heeft wiskundige modellen ontwikkeld die het mogelijk maken om de energetische eigenschappen van een welbepaalde ondergrond te simuleren, zodat de energieprestaties over een lange periode te kunnen garanderen.

Haalbaarheidsstudie in Ottignies-Louvain-la-Neuve Haalbaarheidsstudie
Home

Geothermie

Diensten

Producten

ProjectenNieuwsVacaturesAlgemene voorwaarden